Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Bereketli ders: Bandırma'lı İş kadını Bereket, öğrencilere deneyimlerini aktardı

Bereketli ders: Bandırma

Bandırma Ticaret Odası Meclis Üyesi Olcay Bereket, Bandırma Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine verdiği konferansta, iş yaşamındaki birikim ve deneyimlerini anlattı.

Bandırma Ticaret Odası Meclis Üyesi Olcay Bereket, Bandırma Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine verdiği konferansta, iş yaşamındaki birikim ve deneyimlerini anlattı. Aynı zamanda Bandırma Kadın Girişimciler, İstanbul İhracatçılar Birliği ve Bandırma Kent Konseyi Kadın Meclisi Üyesi görevlerinde de bulunan iş kadını Olcay Bereket, Bandırma Ticaret Odası konferans salonundaki konferansında, 1926 yılında kurulan Bandırma Ticaret Odası`na seçimle gelen ilk kadın üye olduğunu vurgularken, şunları söyledi:
"1950`li yıllar, ülkemizde ekonominin canlandığı ve babamın, kardeşlerinden ayrılarak, şimdiki firmamızı kurduğu yıllardır. Fiat arabaları, Ferguson traktörleri, Ford kamyonları, Firestone lâstikleri, Johnson deniz motorlarının yanında çeşitli yedek parçalar ve teknik hırdavat satışlarıyla genç firmamız büyüyüp, gelişti. O dönemlerde ticaret yaşamına ilgi duymaya başladım. Kız Sanat Enstitüsü mezunu olmama karşın ilgi alanım yavaş yavaş ticarete odaklanmaya başladı. Buna paralel şekilde part-time olarak mağazada çalışmaya başladım Bir yandan da, civar köylerde Ferguson traktörlerini tanıtarak, kadınlara traktör kullanmayı öğrettim. 1971 yılında âniden babamı yitirmenin acısı ve firmanın ne olacağı sorusuyla karşı karşıya kaldık. O yıllarda, Bandırma`da, aile reisi vefât ettiğinde o iş yeri, ailenin erkek çocuğu tarafından sürdürülürdü. Eğer ailede erkek çocuk yoksa kapatılır veya devredilirdi. Biz, dört kız kardeştik. Ben, ailenin ikinci kızıyım. Ablam, evlenerek İzmir`e yerleşmişti. Bir kardeşim, yurt dışındaydı. Diğer kardeşim ise İstanbul`da yüksek öğrenim görüyordu. Bu durumda iş yerimi ya ben sürdürecektim, ya da kapatacaktık. Bandırma`nın gelişmesine ve ekonomisine 91 yıl hizmet vermiş, başarılı bir iş yerini, ailede erkek bulunmadığı için kapatmak, benim için onur kırıcı olacaktı. Firmanın sürmesi için sorumluluğu hemen üstlenerek, bugünlere gelmesini sağlamanın mutluluğunu yaşıyorum."
Babasının, kendilerini Atatürkçü bir görüşle yetiştirdiğine, Bandırma`da ilk kez bisiklet, traktör ve otomobil kullanan genç kız olduğuna dikkati çeken iş kadını Olcay Bereket, "Bandırma Ticaret Odamız bünyesinde, Filiz Koca-man`ın başkanlığında oluşturulan Kadın Girişimciler Kurulu çatısı altında, arkadaşlarımızla birlikte `Hasta Bakım Elemanı` ve `Yaşlı Refakatçısı` yetiştirme kurslarını, İŞKUR Şube Müdürlüğü`nün desteğiyle gerçekleştirdik. Programlata katılarak sertifika alan 20 kadın kursiyerimizin birçoğu çalışma yaşamına atıldı. Şu anda da, yeni projeler ve paneller gerçekleştirerek, kadınları eğitimi ve gençlere destek veriyoruz. Ayrıca, Ticaret Odası olarak bu yıl, 90 öğrenciye burs, 4 bin öğrenciye ise kırtasiye yardımında bulunduk" diye konuştu.
Konuşmanın ardından öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Olcay Bereket`e, konferansın sonunda, Bandırma Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Aybeniz Akdeniz Ar, bir buket vererek, teşekkür etti.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false